Lättläst   In English  Svenska
Startsida » Södra Lappland » Sagabiografen i Adak

Sagabiografen i Adak

Eivor Jonsson i biljettluckan.Eivor Jonsson i biljettluckan.


År 1945 gick anrikningsarbetaren Östen Dahlbergs dröm i uppfyllelse. I hans hus öppnade Sagabiografen, som egentligen var ett helt nöjescentrum där man firade bröllop och höll maskeradbaler, skönhetstävlingar och danser. Hela familjen var engagerade i Sagabiografen. Östen ackompanjerade filmerna som han själv hade valt och hustrun Edit sålde biljetter och godis. Dottern Karin skötte biografmaskinen och hennes syster Kerstin hjälpte också till.

Vid TV:ns intåg på 1960-talet blev det kärvare tider och 1965 stängdes biografen. Men 1991 slog portarna upp igen och biografen vaknade från sitt slumrande med hjälp av då nystartade Sagabiografens  Intresseförening och sommaren 1993 kunde de hålla den första filmfestivalen, ett idag återkommande evenemang som hålls den tredje helgen veckan i juli. Du är välkommen att besöka biografen övriga tider under sommaren också.

Allt är nu i ursprungligt skick, både biograf och familjen Dahlbergs bostad, följ med på en guidad resa till 1940-talet! I huset bredvid finns Elviramuseet med en fantastisk mineralsamling.

logga

Info & kontakt

0953-303 53

www.sagabiografen.ac.se

 

 

På kartan

 

filmruta