Lättläst   In English  Svenska
Startsida » Umeåregionen » Kulturum Ratan

Kulturum Ratan

Tullgården, Ratan

På 1700-talet upplevde Ratan sin storhetstid som hamnplats. Härifrån utgick fartyg med varor till andra delar av Sverige och sedan även till utlandet. Hamn-, lots- och tullverksamheten pågick ända in på 1900-talet. Det finns många minnen kvar från sjöfartsepoken. Den mäktiga båken på Rataskär byggdes 1820 som sjömärke och lotsutkik. Fyren på Rataskär uppfördes 1889.

I Ratan finns också minnen kvar från 1700-talets intresse för Wattuminskningen i våra hav. För att mäta den skenbara ”minskningen” – som ju i själva verket berodde på landhöjningen – högg man in vattenståndsmärken i de branta strandhällarna. På 1890-talet byggdes en mareograf som bättre kunde registrera vattenståndet.

Ratan är också platsen för det sista slaget på svensk mark som skede år 1809. Slaget stod mellan Ryssland och Sverige.

Kulturum Ratan är inrymt i den gamla Tullgårdens övervåning. Huset byggdes år 1861 som expedition och bostad till tullförvaltaren. Utställningen berättar mer om landhöjningen, hamnepoken och 1809 års krigshändelser.

 

Taktil karta

I samband med firandet av Märkesåret 19 augusti 2009 invigde H.M. Drottningen den taktila kartan i Ratan.

Silvia inviger taktila karanDrottningen och turistantikvarien lättar på förlåten.

Kartan är belägen i Ratans hamn och den tredimensionella utformningen gör att synskadade, blinda och seende lättare får en uppfattning av omgivningen och de kulturhistoriska platserna. Platserna är angivna med hjälp av punktskrift. Kartan är lågt placerad och rullstolsburna har plats med stol och knän under den.

logga

Info & kontakt

0934-311 32
076-100 44 88
www.tullgarden.se

www.ratan.se

 

Ratan på kartan

 

 

 

 

Den taktila kartan

har kommit till tack vare insatser av bland andra Västerbottens museum, Robertsfors kommun, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Länsstyrelsen i Västerbotten, SRF Västerbotten, Norrlandsgjuteriet och en rad Ratanbor.

eu-logga